Veel bomen vragen om veel onderhoud

De afgelopen maand zijn we bezig geweest om de waardevolle bomen in onze gemeente veilig te houden. Dit hebben we op twee manieren gedaan door nader technisch onderzoek en met boomverankering.

Is deze boom nog gezond en veilig?

Om dit te bepalen kijken we onder andere naar zwammen, rottingen, holtes en spechtgaten. Maar ook kijken we naar de binnenkant van de boom. Dit doen we met nader technisch onderzoek. Hiervoor gebruiken we meetapparatuur.

Met geluidstrillingen kunnen we een scan maken

Hiermee kunnen we een plakje boom bekijken zonder deze doormidden te zagen. Rot hout heeft een andere snelheid dan gezond hout. De zwarte en bruine stukken zijn gezond hout. De roze en blauwe stuk zijn rot hout. De dunne rode lijn in de boom is de minimale grens van wat gezond hout moet zijn. Helaas hebben we deze boom moeten kappen. We hebben wel weer een mooie nieuwe boom terug geplant.

Soms boren we een klein gaatje om rotting te meten

Dit doen we met een Resistograaf, een weerstandsmeter. We boren dan een klein gaatje op een plek in de boom waar we rotting of een holte verwachten. De boor meet de weerstand en geeft dit weer in een grafiek. Gezond hout is hard en geeft meer weerstand, rot hout is zachter en geeft dus minder weerstand. Een holte geeft helemaal geen weerstand.

Soms hebben bomen plakoksels of olifantenoren

Een plakoksel bij een boom zijn twee takken of stammen met een slechte aanhechting. De takken staan strak op elkaar en hebben een ingegroeide bast aan beide kanten. Hierdoor hechten ze niet goed aan elkaar. De boom kan hierdoor zijn hout niet goed kwijt en daardoor ontstaan er olifantsoren. Het hout groeit steeds verder opzij. Door de slechte aanhechting is er een grotere kans op uitscheuren.

Geen deodorant bij plakoksels, maar een kroonverankering

Hiermee zekeren we takken door ze aan elkaar of aan de stam vast te maken met een band. Dit controleren wij regelmatig. De kroonankers voorkomen het uitscheuren niet, maar takken die uitscheuren worden zo wel opgevangen.

U kunt zelf een plakoksel goed nabootsen met uw eigen hand

Leg uw hand maar eens plat op de tafel met uw duim naar buiten. Zo ziet een gewone aanhechting van een tak er uit. Door uw duim nu strak tegen uw wijsvinger aan te drukken creƫert u dezelfde situatie als een plakoksel. De stam en de tak staan nu strak op elkaar. Er is maar een kleine aanhechting tussen de hand/duim. Op de rest zit nu vel (bast) waardoor er dus een grotere kans op uitscheuren ontstaat.

Heeft u nog vragen of opmerkingen?

Dan kun u terecht bij Vincent Huppelschoten, boombeheerder. Bellen kan op werkdagen tot 12.30 uur op 035-609 34 11. Ook kunt u een contactformulier invullen.