Ramp of crisis

De kans dat er bij u in de buurt een grote ramp of crisis uitbreekt, is gelukkig klein. 

Is er wel direct gevaar door een ramp of noodsituatie? Wat kunt u dan doen?

Als de sirene gaat!

Als er een ramp of noodsituatie is dan waarschuwt de Veiligheidsregio u door de sirene af te laten gaan. De sirene wordt elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur getest. Hoort u de sirene op een andere dag of tijd dan kunt het volgende doen:

Blijf rustig, ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de regionale zender van RTV-Utrecht. Als u NL-Alert op uw telefoon aan heeft staan, krijgt u ook hiervan een signaal.

Wat kunt u verder doen?

  • Ga zo snel mogelijk het bij een gebouw naar binnen die dichtbij is.
  • Sluit alle deuren en ramen. Zet ventilatiesystemen uit.
  • Laat mensen die bij u aanbellen schuilen.
  • Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken.
  • Luister naar de rampenzender. Op deze zender krijgt u informatie en uitleg van de overheid. Bij een ramp in uw buurt is dit de regionale omroep op radio of tv. Bij een nationale ramp is dit Nederland 1 of Radio 1.
  • Kijk op www.crisis.nl. Tijdens een noodsituatie vindt u hier alle informatie over de ramp.

Als u uw huis uit moet en uit de omgeving weg moet

  • Sluit gas, water en licht af.
  • Neem alleen de hoognodige spullen mee.
  • Sluit uw woning af en controleer of uw buren weten dat er een evacuatie aan de gang is.
  • Blijf bij een grote brand laag bij de grond en ga zo snel mogelijk het gebouw uit. Lukt dit niet? Ga dan voor een raam staan waar de brandweer u ziet.

Vervoer

  • Neem zoveel mogelijk anderen mee.
  • Luister naar de informatie over files via de radio.
  • Volg de route die de politie aanwijst.
  • Ga naar het opvangcentrum of ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied.
  • Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren is er speciaal vervoer tijdens een ramp of crisis. De verzorgings- of bejaardentehuizen en/of scholen waar deze mensen op dat moment zijn, zorgen hiervoor.
     

Wat moet ik niet doen als de sirene gaat?

Gaat de sirene, bel dan nooit met het nationale alarmnummer 1-1-2. Bel ook niet met de lokale politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales raken dan misschien overbelast. Dat heeft ernstige gevolgen voor het op gang komen van hulp. Haal uw kinderen niet uit school. Kinderen die op school zijn moeten daar blijven. De school vangt de kinderen op.

Geen sirene gehoord?

Als de sirene bij u in de buurt niet is afgegaan, dan horen wij dit graag. U kunt dit doorgeven aan de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). Dit kan via paraatheid@vru.nl.

De sirene test de Veiligheidsregio niet op nationale feestdagen, Dodenherdenking en gelovige feestdagen.

Denk vooruit

In Nederland zijn we voorbereid op rampen en vervelende gebeurtenissen, daarom komt goede hulp snel tot stand. Toch kan er altijd iets gebeuren wat we niet verwachten. Een grote stroomuitval, overstroming, extreme hitte/neerslag of storm kan grote gevolgen hebben voor u en de mensen om uw heen. U kunt zich hierop voorbereiden. Op www.denkvooruit.nl staan verschillende tips.

Om voorbereid te zijn op een onverwachte situatie is het verstandig om een noodpakket klaar te hebben liggen. 

(Brandweer)incidenten

Op de website van de VRU staat informatie over lopende en afgehandelde (brandweer)incidenten. Woordvoerders van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) plaatsen nieuwe ontwikkelingen over incidenten die bezig zijn op twitter en verwijzen hierin naar de website. Daar staan alle gebeurtenissen en updates met een kaart en wat de directe omgeving moet of kan doen. 

NL-Alert

De overheid vertelt u via NL-alert over een noodsituatie in uw directe omgeving. U krijgt dan een bericht op uw mobiele telefoon. In dit bericht staat wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. NL-Alert is een extra alarmmiddel.

Regionaal crisisplan

Voor een goede voorbereiding maken we samen met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) een crisisplan en een risicoprofiel:

Het Regionaal Crisisplan beschrijft hoe de hulpdiensten zijn georganiseerd, wie waarvoor verantwoordelijk is en wie wat doet. Het risicoprofiel beschrijft de risico’s die er zijn in de regio Utrecht, zoals bedrijven met gevaarlijke chemische opslag, terrorisme of overstroming, en de bijzondere risico’s voor gemeente Soest.