U woont in een buurt met een bedrijventerrein waardoor kansen ontstaan voor een warmtenet

In uw buurt zijn er kansen voor een warmtenet. Dat betekent dat u als buurt gezamenlijk gebruik gaat maken van een warmtesysteem.

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt dat huizen kan verwarmen. Dit warme water kan verwarmd worden door verschillende bronnen zoals aquathermie (warmte uit water) of geothermie (warmte uit de bodem).

Een warmtenet is alleen betaalbaar in een wijk met een goede warmtebron en een hoge dichtheid (veel woningen bij elkaar, zoals flats) of met grote gebouwen zoals bedrijven of scholen. Dit heeft te maken met de hoge kosten van de aanleg (meer aansluitingen per meter leiding zorgt voor lagere totale aansluitkosten) en het transportverlies (het verlies van warmte als het een grote afstand moet afleggen van bron tot woning).

Wanneer komt het warmtenet?

Op dit moment zijn er in uw buurt nog geen concrete plannen voor een warmtenet. Wel wordt in andere wijken onderzoek gedaan naar warmte uit vijvers (Overhees) of uit het drinkwaterpompstation (Soestduinen).

Uiteindelijk gaan alle buurten voor 2050 van het aardgas af, ook uw buurt. Uw buurt is niet voor 2030 aan de beurt. Na 2030 wordt opnieuw bekeken wanneer uw buurt wel aan de beurt is. De gemeente maakt samen met buurtbewoners, ondernemers en organisaties een plan voor uw buurt. Hierin komt te staan wanneer het warmtenet wordt aangelegd. Het plan moet nog worden gemaakt.

Heeft u voor uw buurt een idee om sneller aardgasvrij te worden, dan kunt u zich melden bij de gemeente.

Wat kunt u nu al doen?

Ook al duurt het nog even voor er in uw buurt iets verandert, kunt u wel alvast beginnen met minder gas of stroom gaan gebruiken. Want aardgasvrij wonen begint met energiezuinig wonen. U kunt zich nu al voorbereiden door uw eigen huis te isoleren, of uw verhuurder te vragen uw huis voor te bereiden. Naast dat dit beter voor het klimaat is, scheelt het ook in de portemonnee en wordt uw huis comfortabeler.

Energie besparen met kleine maatregelen

Niet alle isolatie hoeft veel geld te kosten. De thermostaat iets lager draaien levert ook al winst. Net als kleine maatregelen als tochtstrips of radiatorfolie. Inwoners met een minimuminkomen ontvangen een aanbod om gratis energie te besparen.

Uw huis isoleren

De meeste woningen ouder dan 1990 zijn niet vanzelf goed geisoleerd. Misschien heeft u al delen verbeterd, misschien zijn er nog delen te verbeteren.Doe een isolatiescan en maak samen met een energiecoach een plan.

Zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen duurzame stroom op. Die kan je vervolgens direct gebruiken of terug leveren aan het net. Hiervoor krijg je van je energieleverancier een bedrag dat wordt afgetrokken van je energierekening (salderen). Weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Of weten wat er gaat gebeuren met de salderingsregeling? Kijk voor meer informatie op de pagina zelf energie opwekken.

Koken op inductie

Koken op inductie is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is logisch, want het is sneller, energiezuiniger en veiliger. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Water verwarmen met een zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor kan je tot zo'n 40 procent besparen op je energieverbruik bij het verwarmen van water voor de douche en de keuken. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Gas besparen met een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van energie uit de buitenlucht. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten erg koud is of je huis snel moet worden opgewarmd. Omdat in uw buurt voor 2030 nog geen warmtenet gerealiseerd is kan een hybride warmtepomp tot die tijd helpen uw gasverbruik terug te dringen. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Ventilatie

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. Als je je woning gaat isoleren is isolatie een aandachtspunt. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Geld besparen?

Voor veel energiebesparende maatregelen kunt u subsidie krijgen. Soms van de gemeente, soms van de rijksoverheid.