Voor uw woning zijn kansen voor een hybride warmtepomp

U woont in een buurt met woningen ouder dan 1990. Vanwege het type woningen en het ontbreken van een warmtebron in uw buurt lijkt een warmtenet op dit moment onwaarschijnlijk.

In uw buurt staan veel woningen ouder dan 1990, uw woning is dat ook. Daarom kan uw woning volledig elektrisch verwarmen nog een dure optie zijn. Op dit moment adviseert de gemeente huiseigenaren in uw buurt die hun huis duurzamer willen verwarmen een hybride warmtepomp te nemen.

Na 2030 bekijkt de gemeente de situatie in uw buurt opnieuw. Misschien zijn er dan (technologische) ontwikkelingen die een andere oplossing zien voor de verwarming van de huizen in uw buurt. Tegen die tijd heeft u de hybride warmtepomp (in de meeste gevallen) al terugverdiend.

Wanneer wordt uw buurt aardgasvrij?

Voor uw buurt is nog geen jaartal geprikt om van het gas af te gaan. Uiteindelijk gaan alle buurten voor 2050 van het aardgas af, ook uw buurt.

Heeft u voor uw buurt een idee om sneller aardgasvrij te worden, dan kunt u zich melden bij de gemeente.

Wat betekent dit advies voor u?

Bij een hybride systeem neemt de warmtepomp een deel van het werk van de cv-ketel over. U heeft nog steeds een cv-ketel die bijspringt op koude dagen of zorgt voor warm water.

Met een hybride warmtepomp gaat u meteen flink besparen op uw gasverbruik en uw energierekening. Afhankelijk van hoe goed uw huis geïsoleerd is gebruikt u 40 tot 80 procent minder aardgas. Met de huidige energieprijzen verdient een hybride warmtepomp zich meestal in ongeveer 7 jaar terug. Een hybride warmtepomp gaat over het algemeen 10 jaar tot 15 jaar mee.

Wilt u meer weten over warmtepompen of advies voor uw situatie? Kijk dan voor meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Wordt een warmtepomp verplicht?

U bepaalt zelf wat het beste moment is om een hybride warmtepomp aan te schaffen. Bijvoorbeeld als u gaat verbouwen, als uw cv-ketel aan vervanging toe is of als u uw huis wil verduurzamen.

Houd er rekening mee dat er vanaf 2026 eisen gaan gelden voor energiezuinig verwarmen. Huiseigenaren zijn verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp, of als zij een nieuwe cv-ketel installeren daar een hybride warmtepomp bij te plaatsen. Dit geldt niet voor woningen die zijn aangesloten op een warmtenet.

Een warmtepomp maakt toch heel veel lawaai?

De eerste generatie warmtepompen maakten behoorlijk veel geluid. De nieuwste modellen zijn veel stiller. Daarnaast maakt een warmtepomp alleen geluid als hij aanslaat, wat vooral gebeurt als het buiten koud is. In de zomer, als ramen en deuren open staan en je buiten wil zitten, staat de warmtepomp meestal uit. Als het gaat om lawaai zal een airco daarom meer geluidsoverlast veroorzaken. Daarnaast zijn er ook omkastingen voor de buitenunit beschikbaar, zo wordt het geluid nog verder gedempt en esthetisch kan dit ook voorkeur hebben.

Moet ik een vergunning aanvragen voor het plaatsen van een warmtepomp?

Voor het installeren van een warmtepomp heeft u normaal gesproken geen vergunning nodig. Als u in een monument of beschermd stadsgezicht woont, kan dat anders zijn. Neem in dat geval contact op met de gemeente.

Als u geen ruimte heeft om een warmtepomp te plaatsen en u wilt deze op gemeentegrond plaatsen zult u wel de noodzakelijke vergunningen moeten aanvragen.

Wat kunt u nu al doen?

U kunt zich nu al op voorbereiden op de aardgasvrije toekomst door uw eigen huis energiezuinig te maken, of uw verhuurder te vragen uw huis voor te bereiden. Naast dat dit beter voor het klimaat is, scheelt het ook in de portemonnee en wordt uw huis comfortabeler.

Energie besparen met kleine maatregelen

Niet alle isolatie hoeft veel geld te kosten. De thermostaat iets lager draaien levert ook al winst. Net als kleine maatregelen als tochtstrips of radiatorfolie. Inwoners met een minimuminkomen ontvangen een aanbod om gratis energie te besparen.

Uw huis isoleren

De meeste woningen ouder dan 1990 zijn niet vanzelf goed geisoleerd. Misschien heeft u al delen verbeterd, misschien zijn er nog delen te verbeteren.Doe een isolatiescan en maak samen met een energiecoach een plan.

Zonnepanelen installeren

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen duurzame stroom op. Die kan je vervolgens direct gebruiken of terug leveren aan het net. Hiervoor krijg je van je energieleverancier een bedrag dat wordt afgetrokken van je energierekening (salderen). Weten of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Of weten wat er gaat gebeuren met de salderingsregeling? Kijk voor meer informatie op de pagina zelf energie opwekken.

Koken op inductie

Koken op inductie is de laatste jaren steeds populairder geworden. En dat is logisch, want het is sneller, energiezuiniger en veiliger. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Water verwarmen met een zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor kan je tot zo'n 40 procent besparen op je energieverbruik bij het verwarmen van water voor de douche en de keuken. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Ventilatie

Schone lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Daarvoor is ventilatie nodig: aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht en vocht. Als je je woning gaat isoleren is isolatie een aandachtspunt. Meer informatie vindt u op de website van Milieu Centraal.

Geld besparen?

Voor veel energiebesparende maatregelen kunt u subsidie krijgen. Soms van de gemeente, soms van de rijksoverheid.